Opțiuni politice în prag de campanie electorală

Ne așteaptă niște alegeri cât de curând, cât de bine vă cunoașteti candidații din colegii? Și în funcție de ce îi votați? îi votați pentru că vă promit? Îi votați pentru ca au fost buni în mandatul trecut? Îi votați pentru că sunt familiști? Îi votați pentru partidul în care sunt? Îi votați pentru ”atențiile oferite” în campanie?

Acestea sunt doar niște simple întrebări… sunt chiar curioasă DE CE votați pe cine doriți să votați. Cred că sunt foarte puțini dintre noi care se gândesc pragmatic la chestiunea aceasta. Câți dintre noi oare iau în serios alegerile? Mi-ar plăcea și știu că aș fi idealistă din nou să spun că mulți dintre noi se interesează punctual de candidați, se uită la programul politic, la studiile acestuia, la experiența acestuia și alte criterii ”profesionale” să le spunem. Campania pe urban e dificilă din multe puncte de vedere, foooooooooarte mulți oameni de mulțumit, discuțiile sunt la un alt nivel, cetățenii sunt ceva mai informați, păcat că unii ”înghițiți efectiv de televizor”, dar, părerea mea, e că degeaba te informezi, dacă nu știi din ce surse și cât de veridice sunt acestea.

În opinia mea pe rural e dramatică situația, dacă vrei să faci ceva cu adevărat nu știi efectiv de unde să începi. Să modernizezi dispensarul, să modernizezi școala sau căminul cultural, să asfaltezi un drum de țară, să te ocupi de canalizare, să te ocupi de proiecte pentru extragerea fondurilor, sunt atât de multe… bineînțeles că eu cu problemele mele existențiale.

Votați omul sau partidul? Chiar dacă votați omul și ajungeți în cele din urmă să realizați că partidul/alianța din care face parte nu are o vizibilitate pozitivă, vă răzgândiți. cu siguranță e posibil și viceversa, degeaba ești simpatizant USL și îl divinizezi pe Antonescu, dacă deputatul tău PDL ți-a adus investitori, a modernizat spitalul, a făcut parcuri pentru copiii tăi, un centru cultural educativ, a deschis o bibliotecă sau a sprijinit un ONG local. Sau ați face un compromis și totuși ați vota de dragul USL-ului?

Dileme, dileme, dileme. Sfatul meu (din nou): fiți atenți la detalii, începând cu ceea ce scrie pe simplul flyer până la site-ul candidatului, CV-ul acestuia și până la activitățile candidatului din campanie și dialogul pe care îl are cu cetățenii, de la poziția din partid a acestuia (pentru că e foarte importantă) până la cum își creează legăturile în teritoriu, ascultați discursul. Din nou, nu vă luați după aparențe sau în cel mai rău caz după comunicarea mediată, nu există ceva mai autentic decât convingerea proprie pe ceea ce ați văzut cu ochii voștri, de aceea aveți sediu de campanie, birouri parlamentare, intrări în audiență și alte mecanisme de acest gen.

Repet, ieșiți la vot, indiferent de opțiune. Scrisesem înainte de referendum (vezi aici) că mi-aș dori ca lumea să iasă mai mult la vot și nu mă refeream numai în acel context, știți foarte bine că atunci s-a pus problema diferit din cauza condiției de 50%+1, boicotându-se alegerile. Acum vă rog din nou să ieșiți la vot și să votați responsabil și în funcție de anumite criterii. Am preluat poza (sugestivă de altfel) mai trend făcută de o fundație feministă, mi s-a părut mai aparte. Până la urmă, cred că putem învăța multe de la societatea civilă americană, mai ales în ceea ce privește prezența la vot. Mai aveți 4 săptămâni în care vă puteți decide asupra candidaților.

PS: am pus niște întrebări la începutul articolului, chiar aștept feedback.

Sursa foto: aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s