Va fi oare electoratul suficient de motivat încât să iasă la urne?

Absenteismul la vot și creșterea treptată a neîncrederii cetățeanului în politică și în politicieni s-a materializat printr-o foarte slabă implicare a electoratului în politică. Deși votul este fundamental și reprezintă gestul minimal pe care cetățeanul îl face pentru a participa la viața politică și deși avem nu mai puțin de 5 tipuri de alegeri: locale, parlamentare, prezidențiale, referendum și pentru europarlamentari, românii nu reușesc să depășească de multe ori prezența la vot de 50% (asta în cazurile cele mai fericite). În 29 iulie vom avea ocazia să votăm pentru/ împotriva demiterii lui Traian Băsescu, iar decizia Curții Constituționale exprimă concis că este necesară prezența a 50%+1 din cei înscriși pe liste pentru ca referendumul să fie validat.Image

Să nu mai precizez că vorbim despre o perioadă în care românul obișnuiește să plece în vacanțe și chiar dacă i se oferă oportunitatea să voteze și în afara granițelor, deoarece există secții de vot și în străinătate (vezi lista aici), cu mare tristețe tind să cred că nu vor fi atât de mulți români determinați să străbată un drum până la ambasade sau consulate. În schimb comunitățile de români ar putea fi ceva mai motivate, vom vedea însă în ziua referendumului dacă de propria intuiție sau, având exemplul experiențelor anterioare, de cât de ”atente” vor fi unele partide din diaspora cu aceștia. Campania a început și s-a putut observa acest lucru atât prin noi sedii de campanie, prin adoptarea unei imagini distincte, prin mitinguri în marile orașe, prin nenumărate sloganuri, dar și prin agresivitatea atât de vizibilă la nivelul discursurilor și în mediul online, cu precădere Facebook, Twitter și bloguri.

Mi-aș fi dorit să nu fie necesară o astfel de perioadă de criză financiară și politică ca lumea să iasă la vot. Ar fi fost mult mai adecvat ca cetățeanul român să fie conștient încă din 1990 că votul nu este singura formă de participare politică și că poporul este suveran în România. Este adevărat că alegătorul își cedează puterea prin vot reprezentantului pe care îl alege, dar are dreptul la liberă exprimare și la proteste și așa mai departe. Chiar dacă indivizii sunt implicați în procesul de luare al deciziilor, prin faptul că noi ca și societate acceptăm mai mult decât participăm, putem spune că încă există reminiscențe ale unei culturi politice pasive.

Sunt indispensabile mecanismele de inserție a cetățeanului în viața politică și de stimulare a acestuia. Dacă politicianul, teoretic, este cel care a fost investit cu putere de către electorat tocmai în ideea că este persoana capabilă de a materializa cerințele cetățenilor în politici atunci, cu siguranță, ar trebui să începem să ne preocupăm de ”clientul nostru”, românul și nu doar de acapararea puterii și folosirea acesteia în scopuri ”personale”. Dar, vom vedea ce va urma…

Reclame

2 gânduri despre „Va fi oare electoratul suficient de motivat încât să iasă la urne?

  1. Am citit scrisoarea respectiva. Imi doresc si as vrea sa cred ca cei trei profesori pe care i-ai amintit (Vlad, Chioveanu, Turcanu) + Stelian Tanase chiar sunt impartiali. Ca ei chiar isi doresc o domnie a statului de drept. Ca nu au nici un avantaj material sau de orice alt fel prin asociere cu actiunea de demitere a presedintelui statului.
    Dar apoi ma gandesc la niste coincidente ciudate: ca toti cei au functii de conducere in facultate (decan si prodecani – si am vazut cu totii cat de politizat este si mediul universitar), sau ca Stelian TAnase e un apropiat al lui Dinescu, sau ca tipul de la ProDemocratia, profesor de la SNSPA, imi scapa numele, este considerat omul de casa al PSD-ului.
    Din pacate, vocile impartiale s-au rarit din ce in ce mai mult, iar foarte multi au ales calea partizanatului. Ori galben rosii ori portocalii.

  2. Pingback: Voi cum vă exercitați dreptul de a vota? | Adina Bălan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s